Tort Caramel

de laylalala in Torturi, 29 Apr 2010 | 3789 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat
  • 100 gr unt, la temperatura camerei
  • 190 gr zahar brun
  • 80 gr zahar alb
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 2 oua, la temperatura camerei
  • 2 galbenusuri, la temperatura camerei
  • 150 gr faina
  • un praf de sare
  • 125 ml smantana
  • ¼ lingurita bicarbonat de sodiu
  • Pentru caramel
  • 280 gr zahar
  • 125 ml sirop de zahar (reteta o vezi mai jos)
  • 200 ml apa
  • 300 ml frisca lichida
  • nuca de cocos, pentru ornat
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Caramel:

Pentru aluat, incalzeste cuptorul la 135ᵒC.Unge cu unt si tapeaza cu faina o tava rotunda de 23 cm.
Cu mixerul, bate untul cu zaharul si vanilia.Adauga ouale si galbenusurile si amesteca bine.Cerne faina cu sarea.Intr-un vas separat, amesteca smantana cu bicarbonatul.Adauga amestecul de faina si smantana, alternativ in amestecul cu oua, incepand si terminand cu faina.Pune compozitia obtinuta in tava si coace-o timp de 20 minute la 140ᵒC, apoi mareste temperatura cuptorului la 180ᵒC si mai coace-o pentru inca 20 minute, pana cand, la introducerea unei scobitori in centru, va iesi curata.


Pentru caramel, pune zaharul, siropul de zahar si apa intr-o cratita si lasa-le sa fiarba fara sa le amesteci, periind din cand in cand peretii cratitei cu o perie uda.Lasa-le pe foc aprox.20 minute, pana ce zaharul capata o culoare ca a caramelului.Ia cratita de pe foc si aduga frisca lichida, avand grija la aburi.Lasa caramelul sa se raceasca, apoi pastreaza-l la frigider pana este gata de folosit.Daca doresti un caramel mai gors, atunci fa astfel : Pune caramelul preparat la fiert intr-o cratita.Intr-un pahar amesteca 3-4 linguri amidon alimentar/faina cu putina apa rece, apoi adauga acest amestec in caramel.Lasa caramelul pe foc pana se va ingrosa, amestecand continuu.Lasa-l sa se raceasca inainte de a-l folosi.

Pentru ornarea tortului cu nuca de cocos, pune nuca de cocos intr-o tava tapetata cu foaie de copt si da-o la cuptorul incins la 180ᵒC pana ce a devenit usor maronie, aprox. 15 minute.

Pentru asamblarea tortului, taie blatul de aluat in forma de inima, apoi taie-l in jumatate, orizontal.Unge o jumatate cu o parte din caramel (daca caramelul este prea tare pentru uns, incalzeste-l la cuptorul cu microunde), presara deasupra putina nuca de cocos, iar deasupra aseaza cealalata jumatate de blat.Toarna caramelul peste intreg tortul, intinzandu-l cu un cutit, astfel incat tortul sa fie acoperit de tot.Pune nuca de cocos de-a lungul marginilor tortului, apoi pastreaza tortul la frigider pana este gata de servit.Se poate sevi alaturi de ingheatata de cocos si fistic.

Sirop de zahar

Cantitate : aprox.2 cesti

Ingrediente

380 gr zahar
180 ml apa
½ lingurita zeama de lamaie lamaie/otet
½ lingurita amidon de porumb
putina sare

Preparare
Pune toate ingredientele intr-o tigaie mare.Amesteca si lasa-le sa fiarba. Redu caldura focului, pentru ca amestecul sa fiarba usor si acopera-l timp de 3 minute.Ia capacul jos si gateste pana ce amestecul ajunge moale.Amesteca din cand in cand.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Caramel" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

2483 puncte

bucatarasa

1400 puncte

gaby_duceag

1172 puncte

Retete_gustoase

1150 puncte

oanapl

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Tort Kinder Pingui